Uspješna priča – Milan Demin

S ciljem razvoja malog poduzeća kao stolar, Milan Demin - novi hrvatski poduzetnik - započeo je suradnju sa svojim slovenskim poduzetnikom-domaćinom Mitjom Bitencem koji ima iskustva s restoranima i ugostiteljstvom. Mitja ga je učio vještinama koje se odnose na prodaju i marketing, kao i vještine povezane s online marketingom s posebnom pažnjom na recikliranje i ekološka rješenja u relevantnim sektorima. Ova uspješna priča pokazuje nam koliko su danas marketinške taktike bitne: moglo bi se reći da su marketinške taktike ključne u postizanju uspjeha! Kako je opisano u ostatku teksta, kroz višestruke poduzetne aktivnosti, ova suradnja između dva poduzetnika donijela je korist obojici.

Trajanje razmjene:

6 mj.

Novi poduzetnik:

Ime: Milan Demin
Zemlja podrijetla: Croatia
Status: Budući poduzetnik ili Start-up
Sektor: Ručni rad

Poduzetnik-domaćin:

Ime: Mitja Bitenc
Zemlja podrijetla: Slovenija
Iskustvo u godinama: 12
Sektor: Ugostiteljstvo

O iskustvu – Novi poduzetnik

"Zahvaljujući ovoj važnoj prilici da unaprijedim svoje poduzetne vještine pod Mitjinim mentorstvom, moći ću poboljšati marketing namještaja, kućnog pribora i rukotvorina koje proizvodi moja mala obrtnička tvrtka. Zahvalio bih se Mitji što je dijelio samnom svoje poslovne ideje i naučio me o ispravnim marketinškim taktikama i potezima. Bilo je zadovljstvo učiti od njega, te se nadam da ćemo surađivati u budućnosti."

O iskustvu – Poduzetnik domaćin

"Pokrenuo sam vlastitii restoran još 2008. godine. Od tada sam stekao puno vrijednog iskustva u tom sektoru. Rado sam dijelio svoje znanje s Milanom, jer znam koliko je važno imati prave osobe oko sebe kad započnete kao novi poduzetnik. Milan je strastven u svom poslu i širi svoju strast prema ekologiji i obradi drva / stolariji. Želim mu puno sreće u njegovom radui siguran sam da ćemo se uskoro ponovno sastati radi nove suradnje u okviru naših poduzeća."

Provedene aktivnosti

Glavne aktivnosti provedene tijekom ovog programa razmjene usredotočene su na razvijanje novih ideja za ekološku i reciklirajuću ambalažu u prehrambenom i distribucijskom sektoru, upoznavanje glavnih kupaca, dobavljača i poslovnih partnera te, na kraju, promocija proizvoda putem društvenih medija i relevantne marketinške strategije. Mitja i Milan posebno su radili na aktivnostima kojima je cilj osigurati adekvatnu promociju novih proizvoda i inovativnih rješenja.

Primjenjujući tehnike učenja „iz sjene“ i „učenja kroz rad“, Milan je surađivao s Mitjom na aktivnostima usmjerenim na razvoj reciklirane, ekološki prihvatljive ambalaže (npr. Od drva). Mitja je, s druge strane, dobio dragocjenu pomoć od Milana u izgradnji dijela unutarnjeg namještaja za svoj novi restoran i dobio je potporu u razvojnoj aktivnosti za drveno pakiranje posebno dizajnirano za ugostiteljstvo s hranom. Na taj su način ova dva poduzetnika postavila put za buduću suradnju nakon svršetka programa razmjene.

Postignuta korist

Postignuća su definirana kao korisna i od strane hrvatskog, novog poduzetnika i od slovenskog, poduzetnika-domačina. Prije svega, Milan je uspio steći nove kontakte s potencijalnim kupcima i poslovnim suradnicima sa sjedištem u Sloveniji. Povećao je svoje znanje u suvremenom marketingu, posebno u području takozvane „marketinške taktike“ (uz korištenje društvenih medija, Instagrama, Facebooka itd.). Zahvaljujući poboljšanjima vlastitog poslovnog plana i korisnoj suradnji s Mitjom tijekom cijelog razdoblja razmjene, Milan je dobio vrijedan uvid u razvoj atraktivne web stranice za svoje poslovanje – jednog od najmoćnijih alata za promociju svojih proizvoda i usluga na tržište.

S druge strane, Mitja je poboljšao svoje sposobnosti za rješavanje izazova u domeni održivog poslovanja uz znatna poboljšanja u ugostiteljskim i catering uslugama i proizvodima . Milan je također pomogao Mitji da sagradi novi ekološki namještaj za svoj restoran i kuhinju. Te za kraj, uspješna suradnja dvaju poduzetnika stvorila je veće pozitivne prijelazne efekte kao što je povećana svijest lokalnih ciljnih skupina u pogledu osiguranja ekoloških i okolišu prihvatljivih usluga i proizvoda.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account