YEIM 2 (Young Entrepreneurs in Motion)

Program: COSME, Erasmus za mlade poduzetnike
Projekt je financiran:
Početak/Kraj: 1.2.2019. - 31.1.2022.
Trajanje: 36 mjeseca
Nositelj projekta: UNINOVA (ES)

ads

Projekt YEIM osmišljen je u svrhu promicanja europskog poduzetništva, posebice u ICT sektoru (male i srednje tvrtke koji su davatelji informatičkih usluga i proizvoda za druge male i srednje tvrtke).

Projekt YEIM namijenjen je svim poduzetnicima, ali posebna pozornost posvećuje se promicanju poduzetništva žena u ovom sektoru, pomažući novim i već konsolidiranim poduzetnicima da obogate svoje znanje i radno iskustvo putem međunarodnih aktivnosti mobilnosti i umrežavanja. Ovaj projekt kroz program međunarodne razmjene (Erasmus za mlade poduzetnike) pruža priliku novim poduzetnicima da uče od iskusnih i uspješnih poduzetnika u njihovom sektoru u zemljama sudionicima programa. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanja i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od jednog mjeseca do šest mjeseci, a boravak im je jednim dijelom financiran od strane Europske komisije. U sklopu projekta, Udruga Informo sudjelovat će u stvaranju 21 odnos s uspješnim poduzetnicima, te 43 odnosa s novim poduzetnicima. Krajnji cilj je ojačati poduzetništvo, internacionalizaciju i konkurentnost malih i srednjih poduzeća.

Ciljane skupine

Ciljana skupina projekta su novi poduzetnici koji su odlučili pokrenuti vlastito poduzeće ili su ga već pokrenuli unutar protekle tri godine. Također, u ciljanu skupinu projekta ulaze i iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemlji sudionica.

Ciljevi

 • Promovirati mladim poduzetnicima dostupnost programa Erasmus za mlade poduzetnike
 • Poticati suradnju i razmjenu među mladim poduzetnicima, s naglaskom na ICT sektor
 • Unaprijediti međugeneracijsku solidarnost kroz razmjenu znanja između iskusnijih i mlađih poduzetnika
 • Promovirati visokokvalitetne aktivnosti za nove poduzetnike i obuke mentorstva za iskusne poduzetnike
 • Omogućiti cjelokupni paket kvalitetnog educiranja za mlade poduzetnike
 • Poticati mala i srednja poduzeća i mlade poduzetnike na inovacije i iskorištavanje svih mogućnosti tržišta EU
 • Poticati žensko poduzetništvo u ICT sektoru

Aktivnosti

 • razvoj inicijalnih sadržaja treninga za mlade poduzetnike prije njihovog polaska na razmjenu i to putem Elearning platforme YEIM
 • razvoj platforme YEIM s posebnim alatima za mlade poduzetnike ali i one iskusne kako bi se povećale njihove poduzetničke sposobnosti
 • razvijanje edukacijskog programa namijenjenog iskusnim poduzetnicima kako bi što uspješnije mentorirali
 • razmjena iskustava između mladih i iskusnih poduzetnika kroz YEIM platformu, internu komunikaciju, preko foruma
 • povećanje pristupa tržištu i identifikacije potencijalnih partnera
 • umrežavanje na svim razinama

Link na projekt:

Novosti

 • Uspješna priča – Marko Humar

  Marko iz Šempasa u Sloveniji organizira tečajeve kuhanja za zdravu kuhinju od operacije transplantacije bubrega 2018. godine kada je morao promijeniti svoj način života i primijeniti posebnu prehranu. Vegetarijanac je od 1990. Marko je s vegetarijanskim kuhanjem započeo u Novoj Gorici prošle godine, a ugostiteljstvom se bavio u Novoj Gorici i Primorskoj regiji. Mnogima se to sviđa i želio je steći još iskustva i praktičan pogled na to kako pokrenuti društveno poduzeće. U Hrvatskoj je pronašao poduzetnicu-domaćina Vesnu Zinaić. Ova je razmjena bila prva i za Vesnu i za Marka. Marko je o promociji i marketingu naučio putem interneta dok je stvarao vlastitu Facebook stranicu i stranicu za vlastite tečajeve kuhanja. Sada planira koristiti i Google Ads za neprofitne organizacije koje mogu pojačati njegovu internetsku prisutnost.

 • Uspješna priča – Marija Bumbak

  Marija Bumbak iz Šibenika, Hrvatska, diplomirala je na poslovnoj ekonomiji i financijama i uskoro postaje specijalistica za upravljanje projektima. Shvatila je prednosti koje Erasmus donosi studirajući u Litvi i po povratku je imala želju unijeti malo europskog duha u svoj grad. S obzirom na sve veću digitalizaciju i prepoznavanje prijenosa znanja kao vrlo vrijednim oblikom neformalnog obrazovanja, javila se ideja za osnivanje INOVE. Prepoznala je ovo kao priliku za stjecanje znanja i vještina korisnih za njezinu budućnost i odskočnu dasku za njezinu karijeru.

 • Uspješna priča – Milan Demin

  S ciljem razvoja malog poduzeća kao stolar, Milan Demin - novi hrvatski poduzetnik - započeo je suradnju sa svojim slovenskim poduzetnikom-domaćinom Mitjom Bitencem koji ima iskustva s restoranima i ugostiteljstvom. Mitja ga je učio vještinama koje se odnose na prodaju i marketing, kao i vještine povezane s online marketingom s posebnom pažnjom na recikliranje i ekološka rješenja u relevantnim sektorima. Ova uspješna priča pokazuje nam koliko su danas marketinške taktike bitne: moglo bi se reći da su marketinške taktike ključne u postizanju uspjeha! Kako je opisano u ostatku teksta, kroz višestruke poduzetne aktivnosti, ova suradnja između dva poduzetnika donijela je korist obojici.

 • Uspješna priča – Marta Čorić

  Ja sam Marta Čorić, imam doktorat iz medicinskih znanosti i posljednjih 5 godina, do ove razmjene, radila sam u akademskim ustanovama. Ipak, oduvijek sam željela raditi u industriji, u poslu, gdje se znanje implementira kako bi se stvorio koristan proizvod ili usluga koji ljudi trebaju ili žele u svom svakodnevnom životu, a ne samo raditi nešto radi istraživanja. Željela sam proći u industriju ili pokrenuti vlastiti posao, ali nisam bila sigurna kako, to sam saznala za EYE preko stvarno dobrog prijatelja koji je imao iskustva s tim. Predložila mi je da to pokušam kao odskočnu dasku za moj prijelaz u poslovni i poduzetnički svijet. Nadao sam se da ću iz prve ruke saznati kako je to voditi tvrtku, koji su aspekti važni za opstanak u gospodarstvu i naučiti najbolje prakse za vođenje poslovanja.

Partneri projekta

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account